top of page

Fysiotherapie waarderen voorkomt dat zorgkosten exploderen. Bewegen om Nederland in beweging te houd

Fysiotherapie blijkt uit onderzoek op vele terreinen goed te scoren. Zowel persoonlijk, sociaal-maatschappelijk als financieel. Met zulke positieve en onderbouwde resultaten zou je goede investeringen en omarming verwachten van zowel betalers van de zorg als van de politiek. Het tegendeel is waar.

Pas op: kostenexplosie

Fysiotherapie ligt de sinds de invoering van de marktwerking in 2006 onder het bezuinigingsvergrootglas met als gevolg forse bezuinigen en een steeds meer toetredende zorgverzekeraar in de behandelkamer. Dat is tijdenlang geslikt, maar pas op!

Fysiotherapeuten waarschuwen: “Langer doorgaan op deze ingeslagen weg leidt tot een onhoudbare situatie met een enorme kostenexplosie tot gevolg.”

De administratieve druk, de niet-heldere behandelindex als afrekeninstrument en de decennialange volledige bevriezing van de tarieven zorgt ervoor dat het uitvoeren van kwalitatief goed onderbouwde fysiotherapie onmogelijk wordt. Er is een oerwoud aan polissen en vele absurde regeltjes ontstaan. De beoogde transparantie door de zogenaamde marktwerking is gewoonweg volledig mislukt.

Tekenen voor ondergang

Het is nu zover dat de praktijkhouder in de fysiotherapie zowel bedrijfsmatig als kwalitatief geen contract meer met een zorgverzekeraar aan kan gaan. Het is in feite tekenen voor een bedrijfsmatige ondergang.

Zonder contract zal de toegankelijkheid onder druk komen te staan. Voor veel mensen wordt de fysiotherapeut onbereikbaar. De zorg verschuift dan nog meer naar de specialist (de zogenaamde tweede lijn) waardoor de zorgkosten explosief stijgen. Wie draait daarvoor op? De belastingbetaler, immers zorg uit de tweede lijn komt uit het basispakket.

Hooggewaardeerd, goedkoop en onderbouwd

De fysiotherapeut wordt al jarenlang enorm hooggewaardeerd door duizenden en duizenden patiënten. Patiënten beoordelen fysiotherapie gemiddeld met een 8,5, uitschieters naar een 9,1 zijn geen uitzondering. Er zijn weinig branches met zulke hoge scores.

Daarnaast is fysiotherapie een hele goedkope zorg. Met ongeveer 1% van de totale zorgkosten worden jaarlijks 1,5-2 miljoen Nederlanders bijgestaan bij problemen en pijn bij houding en bewegen. Klachten van houding en bewegen komen veel voor en beperken vaak dagelijks functioneren. Een behandeling is gemiddeld € 30. Voor dat bedrag wordt ongeveer een half uur behandeld. Maar er zijn zelfs zogenaamde basiscontracten van € 25.

De afgelopen 25 jaar is er veel inzet gedaan op wetenschappelijk onderzoek. Inmiddels is onderzoek, naast praktijkervaringen, een belangrijk fundament binnen de fysiotherapie. Vele onderzoeken nationaal als internationaal laten positieve effecten zien. Op factoren als gezondheid, de kwaliteit van leven en ook sociaaleconomische en financieel. Steeds beter komt in beeld dat fysiotherapie ook heel veel bezuinigt in de gehele zorgketen.

Door wetenschappelijke en vakinhoudelijke ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld ligtijden na operaties enorm verkort. Maar ook blijkt veel niet operatief (ook wel conservatief) handelen net zo effectief als opereren. Duurdere ziekenhuiszorg wordt daardoor aanzienlijk minder ingezet.

Meer en meer blijkt de preventie van klachten een nog grotere impact. Er is een langlopenden internationale onderzoekslijn onder de noemer 'exercise is medicine' waarbij nagenoeg dagelijks nieuw wetenschappelijk bewijs gevonden wordt over de voordelen van bewegen bij specifieke klachten en aandoeningen én het voorkomen van klachten. Juist resultaten waar de nieuwe manier van kijken tegen gezondheid naadloos bij aansluit.

Maar soms heb je geen wetenschap nodig. Een negatief effect kan ook duidelijk de kracht van fysiotherapie aangeven. Door bijvoorbeeld het schrappen van regelmatige fysiotherapie bij reuma blijkt dat medicijngebruik en werkuitval is toegenomen. Meer uitkeringen, vaker bezoek aan ziekenhuis en specialisten e.d.. Naast een persoonlijk drama, ook een forse financiële schade voor de belastingbetaler (ziekenhuiszorg komt uit de basisverzekering). Met een bevolking die meer en meer vergrijst en die langer thuis moet wonen, zal deze economische schade verder toenemen juist door het blijven schrappen van goedkope fysiotherapeutische zorg.

Hoge en verankerde kwaliteit

De kwaliteitseisen zijn voor fysiotherapeuten niet gering. Fysiotherapeuten zitten als een van de eerste zorgverleners verankerd in een stevig en erkend kwaliteitsregister met eisen die passen bij het beroep fysiotherapie en de competenties van de fysiotherapeut. Daarnaast zijn binnen de fysiotherapie vele erkende specialisaties waar nog eens een aanvullend kwaliteitsregister voor geldt. Vele collega’s studeren na hun Hbo-opleiding door naar de Masteropleiding. Kortom jaarlijks heel wat studieverplichtingen met dito tijds- en financiële verplichtingen. Belangrijk voor het vak, maar met dergelijke verplichtingen kun je niet altijd omzet draaien.

Kortom je hebt goede kwalitatieve opgeleide professionals, zeer bereikbare en meer en meer bewezen fysiotherapievormen die ook nog eens goedkoop zijn en zorgverleners die door hun cliënten hoog worden beoordeeld. Cliënten vinden het zo waardevol dat fysiotherapie de belangrijkste keuze is binnen hun aanvullende verzekering is. Je zou maar één conclusie verwachten. Ondersteunen die fysiotherapeut! Maar wat is de visie van de afgelopen 10-12 jaar? De fysiotherapie wordt jaarlijks fors gekort, steeds minder bereikbaar gemaakt en jaarlijks enorm belast met meer administratie en onduidelijke afrekenmodellen.

De fysiotherapeut waarschuwt

De fysiotherapeut waarschuwt jaarlijks, afspraken en gesprekken zijn er elk jaar weer. De inzet is constructief overleg, maar ondanks bedoelingen, beloften en wensen, zitten we met een tarief uit 2008, zitten we met maar liefst 11 uur per week administratie, met een zorgverzekeraar (zonder vakkennis) die bepaalt hoeveel behandelingen iemand mag krijgen (met een mooi woord: behandelindex) en die dreigt met een omzetplafond (omdat de cliënten van diezelfde zorgverzekeraar graag bij je komen) waardoor je voor hetzelfde werk zomaar 8% gekort wordt.

Meer en breder geluid

Het formele overleg zal door blijven gaan, maar het is wel de hoogste tijd voor meer en een breder geluid. Het is de hoogste tijd om Nederlanders inzicht te geven in de consequenties van dit beleid dat ervoor zorgt dat de zorg straks echt onbetaalbaar wordt. Daar hebben we allemaal last van!

Op 30 mei aanstaande zullen we een eerste openbaar geluid laten horen. Het is de opmaat van een beweging naar het behoud van goede en goedkope zorg. Bewegen om Nederland betaalbaar en goed in beweging te houden voor vandaag, morgen en overmorgen.

Meld je aan bij de Facebookgroep Actiegroep Fysiotherapie. Ik zie je graag op 30 mei!

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page