top of page

Kosten fysiotherapeut

26 dec. 2021

Wanneer wordt fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering? En wat moet je dan toch zelf betalen? Waarom kiezen veel mensen voor een aanvullende verzekering voor fysiotherapie? Waar moet je op letten bij het afsluiten van een verzekering?

Kosten fysiotherapie

Wat je voor fysiotherapie betaalt, hangt grotendeels af van de manier waarop je bent verzekerd. Vanuit de basisverzekering wordt fysiotherapie beperkt vergoed en krijg je te maken met een verplicht eigen risico. In 2022 is dat € 385. De meeste Nederlanders hebben daarom een aanvullende verzekering die (een deel van) de kosten voor fysiotherapie dekt. Voor een aanvullende verzekering geldt nooit een eigen risico. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen fysiotherapie zelf te betalen en dus geen aanvullende verzekering af te sluiten.


Kosten aanvullende verzekering
De premies voor aanvullende verzekeringen verschillen per verzekeraar en zijn mede afhankelijk van de dekking. Een verzekering die 9 behandelingen fysiotherapie vergoedt, is uiteraard goedkoper dan een verzekering die 36 behandelingen vergoedt. De premies van de verschillende aanvullende verzekeringen kun je  vergelijken op ZorgverzekeringWijzer.nl


Natura of restitutiepolis

Bij een naturapolis wordt alles vergoed als je naar een fysiotherapeut gaat die een contract heeft met je zorgverzekeraar. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je (een deel van) de rekening zelf moet betalen. Bij een restitutiepolis worden de behandelingen volledig vergoed, ongeacht of je fysiotherapeut een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.


Soms betaalt de gemeente mee
Sommige gemeenten bieden inwoners met een laag inkomen een gemeentelijke zorgverzekering aan. Dat is een verzekering op maat (de gemeentepolis) die van groot belang kan zijn voor mensen met een beperking en/of chronisch zieken. Voor deze groep is een verzekering betaalbaar omdat de gemeente meebetaalt aan de premie. Informeer bij je  gemeente of ga naar www.gezondverzekerd.nl en klik op je gemeente.


Fysiotherapie zelf betalen
Heb je geen aanvullende verzekering of heb je meer behandelingen nodig dan door je aanvullende verzekering wordt gedekt? Dan betaal je de kosten voor fysiotherapie zelf. Het tarief dat verzekeraars hanteren voor reguliere fysiotherapie ligt gemiddeld tussen de € 25 en € 34 per zitting van een half uur. Een specialistische behandeling zoals manuele therapie of kinderfysiotherapie kost tussen de € 37 en € 45 per zitting. De uiteindelijke kosten zijn natuurlijk afhankelijk van het aantal behandelingen dat je nodig hebt.


LET OP GEEN VASTE TARIEVEN

 Voor fysiotherapie gelden geen vaste tarieven. Hierdoor kunnen fysiotherapeuten verschillende prijzen vragen voor dezelfde behandeling. Elke fysiotherapeut is verplicht zijn tarieven zichtbaar op te hangen in de behandelkamer(s) van zijn praktijk. Daarnaast vermelden de meeste fysiotherapeuten hun tarieven op hun website.============

Wanneer wordt fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering?


In sommige gevallen wordt fysiotherapie vergoed door je basisverzekering. De regels zijn behoorlijk ingewikkeld. Vraag bij twijfel je fysiotherapeut of zorgverzekeraar om opheldering.

Vergoeding fysiotherapie vanuit de basisverzekering voor kinderen/jongeren tot 18 jaar


  • Tot 18 jaar worden de eerste 9 behandelingen fysiotherapie sowieso vergoed. Voor de vergoeding van extra behandelingen is toestemming nodig van de zorgverzekeraar.

  • Tot 18 jaar wordt fysiotherapie voor aandoeningen die op de lijst chronische aandoeningen fysiotherapie staan volledig vergoed.

  • Tot 18 jaar gelden voor artrose aan knie of heup, urineverlies, etalagebenen en ziekenhuisopname dezelfde regels als voor volwassenen.


Vergoeding fysiotherapie vanuit de basisverzekering voor volwassenen

  • Als je een aandoening hebt die op de lijst chronische aandoeningen staat, wordt fysiotherapie vanaf de 20ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering.

  • Bij artrose aan knie of heup krijg je eenmalig maximaal 12 behandelingen in 12 maanden vergoed.

  • Bij urineverlies krijg je eenmalig 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed.

  • Bij etalagebenen krijg je maximaal 37 behandelingen per jaar vergoed

  • Bij COPD krijg je, afhankelijk van de ziektelast en ziektestabiliteit (longaanvallen), tot maximaal 70 behandelingen per jaar vergoed

  • Fysiotherapie bij ziekenhuisopname wordt vergoed


Als fysiotherapie onder de basisverzekering valt, betalen volwassenen eerst het eigen risico (als dat tenminste niet al besteed is aan andere zorg). LET OP EIGEN RISICO

als de behandeling doorloopt in een volgende kalenderjaar betaal je opnieuw eerst het eigen risico. Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar geldt geen eigen risico.

bottom of page