top of page

Zijn oliebollen ongezond

InFysio

27 dec. 2021

Sommige mensen vinden niks leuker dan zelf bakken op oudjaarsavond, anderen staan geduldig in de rij voor de kraam. Maar traditie is het: oliebollen met oud en nieuw. Het eerste recept stamt al uit de zeventiende eeuw, al heten ze dan nog 'oliecoecen'. Wat zit er eigenlijk precies in zo’n oliebol?

Vet maar weinig suiker


Het venijn van de oliebol zit ‘m in het frituren. Het nodige vet wordt opgezogen in de bollen. Volgens de Eetmeter van het Voedingscentrum bevat een oliebol ongeveer 160 kilocalorieën, maar zij gaan wel uit van een kleintje (65 gram). Een gemiddelde oliebol van de oliebollenkraam zal al snel 120 gram wegen en dan kom je dus op ongeveer 300 kilocalorieën per stuk uit. Behoorlijk veel voor een tussendoortje, maar het is ook niet weer niet schokkend. Een oliebol bevat overigens nauwelijks suiker.


Afspraak met jezelf


Door het hoge vetgehalte bieden oliebollen redelijk wat verzadiging. Maar het is nogal een verschil of je er één of twee eet op oudjaarsavond of dat je de halve schaal soldaat maakt. Als je problemen hebt met je gewicht, spreek dan met jezelf af hoeveel oliebollen je wilt eten en hou je daaraan.


De appelflap


Je zou verwachten dat appelbeignets of appelflappen gezondere keuzes zijn. Maar helaas deze bevatten meer calorieën en ook meer suiker. Alleen kleine, zelfgebakken appelbeignets zijn wel een ‘slankere’ keuze.

 

Bron: Eetmeter Voedingscentrum

bottom of page