top of page

Arrogantie²

Kortgeleden raakte ik betrokken in een Facebook discussie. Vaak erg waardevolle

discussies. In deze discussie bracht een collega zijn praktijkcasus in rondom (uiteraard zou ik zeggen) de behandelindex.

Eerst wat voorinformatie: De CZ behandelindex van deze collega was gemiddeld 102 over 2014/15 en 2016 (100 is de norm). Voor 2017 krijgt hij een niet aangekondigde strafkorting, lees – lager tarief – in zijn maag gesplitst. Er was dan ineens ook een substantiële overschrijding in 2015. Zonder enige vorm van inzage hoe CZ aan dit oordeel komt. Nooit is aan de collega een vraag gesteld in 2015 noch in 2016.

De collega wijst zijn patiënten op dit fenomeen. Een van zijn patiënten schrijft naar CZ over deze vreemde situatie. De patiënt deelt de mailreactie van CZ. Het mailtje begint al goed. Citaat: “CZ gebruikt de behandelindex om behandelaars inzicht te geven in het zinnig en zuinig handelen van de praktijk.”