Opvallend besluit: Fysiotherapeuten sponsoren ook in 2023 zorgverzekeraars
Veel praktijkhoudende fysiotherapeuten gaan ook in 2023 weer de zorgverzekeraars fors sponsoren. Het sponsorbedrag varieert en nog niet alle deals zijn binnen, maar de verwachting is dat er een bedrag van zo’n € 8 per behandeling als sponsoring zal uitkomen. Met 1,5 miljoen behandelingen per jaar wordt zo’n slordige 12 miljoen gesponsord. Deze sponsoring loopt al vanaf ongeveer 2006. Ondanks deze aantrekkelijke sponsordeal is onrust ontstaan bij zorgverzekeraars en na bijna 16 jaar ook bij fysiotherapeuten.
Sponsoring gevoelig
Sponsoring in de zorg is een gevoelig onderwerp. Gedeeltelijke inleg van de premiebetaler doorsluizen naar sponsoring stuit op ethische bezwaren. Daarom is er een andere constructie verzonnen. Zorgverzekeraars hebben sinds 2006 eenduidig besloten een tarief aan te bieden dat jaarlijks onder kostprijs ligt. Daarnaast zijn er allerlei maatregelen genomen om het sponsorbedrag jaarlijks op te voeren.
Onder kostprijs werken is hard nodig want kijk nou gewoon eens naar zorgverzekeraars. Salarissen liggen nu nog maar zo’n 1,5 keer hoger. Zilveren Kruis heeft zelf een 4 daagse werkweek ingezet om werk-privé balans goed te houden. Wel met behoud van salaris natuurlijk. Of wat als je als raad van bestuur nog maar 250-600K verdient. De winsten lijken hoog, maar ze moeten reserves hebben hoor. Er ligt maar paar miljard reserve op de plank.
Alleen DSW, inTwente, Stad Holland en ONVZ lijken er anders in te zitten. Die vertrouwen zorgverleners. Belachelijk natuurlijk!
Niet bezweken voor inflatiedruk
Nu ontstaat er wel wat reuring omdat de inflatie maandelijks records breekt. Het is niet te hopen dat het tarief voor fysiotherapie die inflatie (gedeeltelijk) compenseert. Anders staat sponsoring echt stil. Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid maakte als eerste bekend wat de inkoopprijs wordt die zij voor fysiotherapie in 2023 gaan betalen.
Gelukkig bleek Z&Z niet bezweken onder de ‘inflatiedruk’. Ze houden vast aan zeer marginale verhoging en laten een aantal contractanten door nieuwe slimme verplichtingen zelfs terugvallen in tarief. Hulde! Juist als de tijden zo zwaar zijn, is vasthouden van je koers zo moeilijk!
Fysiotherapeuten wordt het gemakkelijk gemaakt
Fysiotherapeuten hebben altijd graag gesponsord. Sommige streden voor minder sponsoren, maar werden dan terecht gewezen. Als je nog verder gaat in de strijd, bleek een materiele controle een prima middel. Het gaat wel om een serieus bedragen zoals inmiddels wel duidelijk is.
De praktijkhoudend fysiotherapeut wordt het overigens gemakkelijk gemaakt. Overeenkomsten liggen altijd mooi op tijd klaar. Via een heel handig online systeem kun je gelijk je handtekening onder de samenwerking zetten. Eigenlijk hoef je die hele overeenkomst niet meer door te lezen.
Oké die overeenkomsten waren best omvangrijk, maar dat was ook hard nodig. Soms waren er fysiotherapeuten die wel eens probeerden verschillende klokken te luidden. Ontdekte dat niet negatief uitlaten van de fysiotherapeut over de zorgverzekeraars richting jouw patiënten niet mag. Of dat er nieuwe verplichtingen bijkwamen zodat je als full timer 12 uur aan de administratie zit. Heel fijn dat dit allemaal goed dicht getimmerd zat in de contracten.
Ook sterk om deze zaken aan te kunnen grijpen om contracten te kunnen weigeren. Mensen informeren of jezelf vragen stellen over nut en noodzaak van bepaalde regels helpt het vak en de patiënten tenslotte alleen maar vooruit.
Behandelindex dé oplossing
Gelukkig werd ook op tijd hulp geboden met de komst van de behandelindex. Een vastgesteld aantal behandelingen met daarboven op controlemaatregelen. Zo wisten we zeker dat fysiotherapeutische behandelingen stopte volgens heldere administratieve regels. Gewoon 7 behandelingen bij een bepaalde aandoening. Minder nog beter. Gelukkig maar dat we niet het herstel als uitgangspunt nemen. Dat is minder tastbaar en moet je vertrouwen op patiënten, lachwekkend als je daar nu zo op terug kijkt.
Gelukkig maar dat we niet het herstel als uitgangspunt nemen. Dat is minder tastbaar en moet je vertrouwen op patiënten, lachwekkend als je daar nu zo op terug kijkt.
Mensen kunnen zelf genoeg doen
Vertrouwen en gericht op herstel was in de tijd dat mensen premie betaalden en de zorg kregen die ze op dat moment nodig hadden. Als we daarmee door waren gaan, staat sponsoring natuurlijk stil. Sterk van dat instrument behandelindex is de druk die verder werd opgevoerd. Doe je minder dan de index dan ben je echt goed bezig, krijg je een schouderklopje. En behandelen is dat nu niet wat erg veel aandacht. Mensen kunnen zelf ook genoeg doen toch. Zelfredzaam, eigen kracht en kijken wat wel kan.
Flink uitsluiten helpt
Wat ook zo sterk was in het kader van sponsoring is dat collega’s met gelijke vakinhoudelijke interesse bij elkaar gingen zitten. Netwerk als vriendelijke woord, maar in de praktijk gesloten bolwerken. Mogelijke toetreders met gelijksoortige interesse worden onderworpen aan een soort van ballotage. Voor bepaalde aandoeningen krijgen de aangeslotenen wel een bepaald tarief en andere bekwame collega’s niet meer.
Dat tarief voor aangeslotenen staat ook onder druk, want een hoger tarief brengt wel het totale sponsorbedrag omlaag. Maar omdat we ook flink uitsluiten is het nettoresultaat uitstekend. Dat uitsluiten werkt zo goed dat we gelukkig nu clubs hebben die ons helpen. Zomaar, nou ja wel contributie betalen en scholingsverplichtingen natuurlijk, maar iemand moet organiseren voor de organisatie.
Slim: lager tarief voor gelijke zorg
Tegenwoordig en actueler dan ooit zijn we druk met samenwerkingsverbanden. Deze verbanden worden vaak coöperaties en hebben naast vakinhoudelijke doelen, ook vaak als doel mee te beslissen over de organisatie van zorg in de regio. Een mooi streven, maar meedenken of zelf meebeslissen? Dat kan ook zomaar betekenen dat fysiotherapeuten een hoger tarief eisen en minder sponsoren richting zorgverzekeraars. Net op tijd grijpen zorgverzekeraars hier ook weer in.
Zo worden fysiotherapeuten verplicht tot een lidmaatschap van zo’n coöperatie. Heel fijn dat zorgverzekeraars een hoger tarief betalen als je bent aangesloten en dat ze daarmee genoegen nemen met minder sponsoring. Als eenmaal alles verdeeld is, kunnen tarieven weer terug. En de echte sponsoring komt dan vanuit de fysiotherapeuten die niet aansluiten die vallen gelukkig terug in tarief. En het goede is dat ze dezelfde zorg blijven verlenen.
Kwaliteit is (toch niet) van ons
Belangrijk leidend principe voor 2023 is het ontwikkelde kwaliteitshuis van de fysiotherapeuten. Een prachtig huis met nog wel wat constructieproblemen, maar oplosbaar. Gevaarlijk is wel dat fysiotherapeuten nu echt gaan roepen: “De kwaliteit is van ons!” Gelukkig blijken dit tijdelijke trends mede omdat ook hier weer de zorgverzekeraar de fysiotherapeuten helpt.
Door intervisie te verplichten, is er weer een nieuwe regel bij gekomen. Voor een flink aantal collega’s is dit wellicht het laatste zetje wat nodig is. Net als jonge collega’s zien zij geen perspectief en stoppen ermee. Minder fysiotherapeuten helpt sponsoring pas echt vooruit.
Geen zorgen: we hebben de NZa
En - last but not least - even speciale aandacht voor de inkoopafdelingen van de zorgverzekeraars. Het is zo knap dat tarieven, voorwaarden, verplichtingen en modules sterk op elkaar lijken. Daar kunnen DSW, inTwente, Stad Holland en ONVZ nog wat van leren met hun eigen systemen en visie. En voordat criticasters spreken over zogenaamd afgestemd gedrag. Geen zorgen, we hebben de Nederlandse Zorgautoriteit en die zit daar echt scherp bovenop.
Patiënten: LET OP!
En patiënten let op: We vernemen verhalen over fysiotherapeuten die het niet meer volhouden, burn out zijn, na 30 jaar gedwongen moeten stoppen. Als de fysiotherapeut ook bij u dergelijke teksten bij u gebruikt laat u dan niet leiden door deze emoties.
Ook zien we veel praktijken waarin men nog steeds geïnteresseerd is in uw klachten. Let dan goed op: u zit hier niet goed en loopt de kans voorgoed van uw klacht af te komen.
Dus wees alert alstublieft want onthoud hoe minder fysiotherapeuten, hoe minder behandelingen. Hoe meer van uw premiegeld niet hoeft te worden uitgekeerd aan zorg… Sterkte!
Comments