top of page

MOTIE VAN VERLIES


Woensdag, 9 december 2020 was het zover. Vervolg van de 285e ALV. Behandeling van de motie van wantrouwen tegen een KNGF bestuurslid met de portefeuille belangenbehartiging.


Onduidelijke schade

Een motie tegen een bestuurslid die nota bene 6 jaar geleden is gekozen met een ruime meerderheid van de leden. Destijds als antwoord op de schreeuw om bestuurlijke verandering. Ook bijzonder dat een motie wordt ingebracht door meerdere beroepsinhoudelijke verenigingen. De motie gaat vooral over sociaal maatschappelijke zaken en belangenbehartiging van de fysiotherapie. Je neemt toch aan dat een beroepsinhoudelijke vereniging gaat over - inderdaad - de beroepsinhoud. Er wordt over schade gesproken, maar welke feitelijke schade het bestuurslid berokkent, wordt nooit duidelijk noch erkend door de verschillende stakeholders.


Hoe kun je eigenlijk stemmen?

Je hebt dus een andere beleidslijn, die gekozen is door de leden. Je hebt een bestuurslid die al aan een tweede termijn bezig is (overigens vlekkeloos herkozen) en je hebt geen directe uitleg van de schade. Je zet een motie in terwijl je bestuurder bent van een vereniging die zich bezig moet houden met de beroepsinhoudelijke verdieping en je vraagt leden te stemmen terwijl zo weinig duidelijk is. Je zou toch nooit willen uitkomen op een stemresultaat gebaseerd op een informatie-achterstand?


Je zou toch nooit willen uitkomen op een stemresultaat gebaseerd op een informatie-achterstand?

Van horen zeggen

Er ging voorafgaand veel rond, vooral op allerlei social media. Ook daar werd wel duidelijk dat veel mensen eigenlijk stemmen lastig vinden want zij kennen immers niet de echte ins en outs. Veel gezien op basis van horen zeggen en logisch ook. Daarbij is het bestuurslid waar deze motie betrekking op heeft zeer geliefd bij vele leden. Zijn kenmerk is een onuitputtende energie en passie voor het vak. Saillant detail: De inbrenger van de motie heeft nog nooit eerder een inhoudelijk gesprek gehad met het betreffende bestuurslid.


Verlies

Het is natuurlijk een motie van verlies, een triest dieptepunt van onze vereniging en ons vak. En dan de emotie die ontstond. Het ging van onduidelijke argumenten en desinformatie tot aan aanvallen vol op de man en er werd zelfs getwijfeld aan de integriteit van het bestuurslid, echt ver van de fatsoensnormen, maar past blijkbaar allemaal in deze social media tijd.


Het is allemaal zeer schadelijk. Het imago is getroebleerd. Niet alleen met betrekking tot het KNGF, maar voor de gehele fysiotherapie. Hoe denk je dat de buitenwereld hier tegen aankijkt? En als we zo met een eigen winkeltje bezig zijn, is het gemakkelijk verdelen en heersen. Iets waar we al zoveel jaren last van hebben.


Saillant detail: De inbrenger van de motie heeft nog nooit eerder een inhoudelijk gesprek gehad met het betreffende bestuurslid


En nu?

Het bestuurslid mag nu blijven. Beste scenario tenminste als er al sprake is van een best. Wat gaan de 7 beroepsinhoudelijke verenigingen nu doen? Kunnen zij gewoon verder. Het bestuurslid reikt de hand uit: een mooi gebaar, maar neemt de andere kant die hand aan en gaan zij dan gewoon verder? Lijkt eerlijk gezegd geen echt beloopbaar pad. Moet je de beroepsinhoudelijke vereniging opnieuw beschouwen? Lijkt me vooralsnog goed eens rustig de tijd te nemen. Tijd om het stof te doen neerdalen zodat we weer goed zicht hebben. Impulsiviteit is geen beste raadgever in deze situatie!


Voorlopig rust

Ik wens het bestuur allereerst het beste voor 2021. Eerst rustig (aangepaste) kerstdagen en een fijne jaarwisseling. Het bestuurslid heeft waarschijnlijk ook even de tijd nodig om te herstellen van zo'n stevige aanval.


In 2021 kijken we rustig terug en nemen we samen met de leden van het KNGF de volgende stap! Ik reken op de gelijke energie om de juiste stappen te maken want alleen ga je sneller, maar samen komen we verder. En we zijn en blijven samen op weg!ความคิดเห็น


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page