top of page

Verwarring

Het zijn verwarrende tijden. Nu wil ik niet de grote filosoof uithangen, zeker niet, maar het lijkt wel of de verwarring zich dagelijks opstapelt, althans bij mij.

Het bleek dat, mede door de media-inzet van Hugo Borst, het binnen verpleeghuizen niet best is gesteld. Het was zelfs zo treurig dat gewone reguliere basiszorg niet gegeven kon worden. Dus logischerwijs geld erbij, het gaat tenslotte wel om zweer kwetsbare mensen met co-morbiditeit.

Niet wat nodig is om broodnodige verbeterslagen uit te voeren, maar om minimaal de basiszorg op orde te krijgen. Waar komt dat geld vandaan? Niet uit ‘nieuw’ budget, maar door te bezuinigen binnen het budget rondom thuiszorg. Terwijl het beleid is gericht op zo lang mogelijk thuis wonen.

85% is langer thuis

Inmiddels woont 85% van de kwetsbare ouderen thuis en 15% in een verpleeghuis. Wat daarvan de consequentie is? Daar berichtte de Telegraaf op 4 oktober over. Gemiddeld sterven 10 ouderen per dag door een val. Dat is 5 keer zoveel als in het verkeer en die groei komt hoogstwaarschijnlijk omdat mensen langer thuis wonen.

Die ouderen die vallen gaan natuurlijk eerst met spoed naar een ziekenhuis, worden onderzocht en behandeld en al dan niet doorgestuurd naar een verpleeghuis. Hé hoor ik daar weer eens iemand roeptoeteren: “De zorg wordt duur.” Als mensen langer thuis wonen dan moeten je bereid zijn ze zeer goed te helpen. Dan snap ik niet dat een thuiszorg - die al tekort komt - verder wordt gekort in een nieuw regeerakkoord.

BTW verhoging

<