Verwarring
Het zijn verwarrende tijden. Nu wil ik niet de grote filosoof uithangen, zeker niet, maar het lijkt wel of de verwarring zich dagelijks opstapelt, althans bij mij.
Het bleek dat, mede door de media-inzet van Hugo Borst, het binnen verpleeghuizen niet best is gesteld. Het was zelfs zo treurig dat gewone reguliere basiszorg niet gegeven kon worden. Dus logischerwijs geld erbij, het gaat tenslotte wel om zweer kwetsbare mensen met co-morbiditeit.
Niet wat nodig is om broodnodige verbeterslagen uit te voeren, maar om minimaal de basiszorg op orde te krijgen. Waar komt dat geld vandaan? Niet uit ‘nieuw’ budget, maar door te bezuinigen binnen het budget rondom thuiszorg. Terwijl het beleid is gericht op zo lang mogelijk thuis wonen.
85% is langer thuis
Inmiddels woont 85% van de kwetsbare ouderen thuis en 15% in een verpleeghuis. Wat daarvan de consequentie is? Daar berichtte de Telegraaf op 4 oktober over. Gemiddeld sterven 10 ouderen per dag door een val. Dat is 5 keer zoveel als in het verkeer en die groei komt hoogstwaarschijnlijk omdat mensen langer thuis wonen.
Die ouderen die vallen gaan natuurlijk eerst met spoed naar een ziekenhuis, worden onderzocht en behandeld en al dan niet doorgestuurd naar een verpleeghuis. Hé hoor ik daar weer eens iemand roeptoeteren: “De zorg wordt duur.” Als mensen langer thuis wonen dan moeten je bereid zijn ze zeer goed te helpen. Dan snap ik niet dat een thuiszorg - die al tekort komt - verder wordt gekort in een nieuw regeerakkoord.
BTW verhoging
Of nog een staaltje verwarring: We gaan in een nieuw regeerakkoord te maken krijgen met hogere BTW. Het betekent dat dingen duurder worden omdat consumenten gewoon die BTW betalen. Dat betekent dat gezond voedsel en fruit naar 9 procent gaat en dus 3% duurder wordt. Ook sportieve activiteiten zullen duurder worden.
Het CBS gaf onlangs een rapport vrij. Conclusie: in deze eeuw zijn groente 50% en fruit 41% duurder geworden, suiker juist 18% goedkoper. Maar wat maken we ons toch een zorg om het gewicht van de Westerse samenleving. Papieren zorgen, maar we gaan mogelijk wel premie verhogen als je niet meedoet aan de beweeg- en trainingsprogramma’s.
Overschot
Of neem het vermeende overschot. Dat moet terug naar de burgers, met de lege politieke belofte: “Na de moeilijke tijden, is het tijd voor vooruitgang.” Eerst blijkt het al veel minder overschot, dan gaan we afbouwen met de hypotheekrente, gaan de BTW opvoeren, verhogen de zorgpremie, krijgen een belastinghervorming dat met uitzondering van de hoogste schaal niemand echt voordeel biedt en wordt de winstbelasting op grote bedrijven fors lager (zelfs lager dan andere EU-landen). Dit weekend kwam Elsevier Weekblad ook nog eens met een uitgebreid stuk over een ver weggestopte voetnoot in het regeerakkoord met forse financiële consequenties (vooral ook weer binnen de zorg), lees het artikel maar eens. Samenvattend de meeste Nederlanders gaan er niet op vooruit. Reken maar dat we dat gaan merken in onze portemonnee.
Vertrekkende bewindslieden
Het kabinet Rutte II werd gekenmerkt door vertrekkende bewindslieden. Al met al zijn er maar liefst 7 ministers en staatssecretarissen opgestapt. Dat is een nieuw record. Met name VVD-bewindslieden (5) blijken incompetent te zijn. In een normale wereld zou zo’n hele regering natuurlijk al lang zijn opgestapt. Uit schaamte. Maar het maakt niet uit wat er gebeurt, welke schandalen andere bewindslieden tot opstappen dwingen, sterker nog, vertrekkende bewindslieden vinden vaak elders gewoon een goede baan. En dan maar werken aan ‘het vertrouwen’ in de politiek. Wat voor mij dat weer heel verwarrend is dat alles lijkt af te glijden van Rutte en links keihard is afgerekend terwijl de ‘linkse’ minister van Financiën, Dijsselbloem hoog is gewaardeerd en toch behoorlijk goed voor de overheidskas heeft gezorgd.
Schandalig miljoenenfeestje
Dan zijn inmiddels weer de salarissen bekend gemaakt van raden van bestuur van de zorgverzekeraars. Altijd weer een schandalig miljoenenfeestje. Er is een zogenaamde wet normering topinkomen, maar daar heeft echt nog nooit iemand aan gehouden. Het principe: mensen moeten VERPLICHT premie betalen en als je dan inzet op minder uitkeren dan ontvangen dan heet dat in marktwerking winstmaximalisatie. En dan denken we ook nog na over winstdeling en aandeelhouders. Je praat hier dus over verplichte betaling door burgers. Dat is dus ook het geld van de burgers.
Praktijkhouder geen riant salaris
Maar goed de zorg is een markt en trek dat nu eens door naar onze beroepsgroep. Vanuit de marktgedachte geldt het principe klanten aantrekken en behouden. En welja ook een principe als winstmaximalisatie. Maar dat mag toch ineens niet van de zorgverzekeraar. Nee, je hebt nu wel heel veel klanten die graag bij je komen, je krijgt een waarschuwingsbrief en je wordt gekort met 8%.
Het argument: de zorg is duur dus we bouwen een omzetplafond in. Waarom is een praktijkhouder anders dan een CEO van een zorgverzekeraar? Sterker het risico is zelfs veel hoger als praktijkhouder/
Fysiotherapie is al zuinige zorg
Ik wil het nog wel een keer uitleggen. Een gemiddelde behandeling van € 30 door hooggekwalificeerde zorgprofessionals met een stevig kwaliteitskader is niet duur. Dat is al zuinige zorg. Lagen van niet-zorgverleners zoals adviseurs, consultants, functionarissen en managementlagen eten allemaal uit de ‘zorgruif’. Dat maakt alles schandalig duur. Gecombineerd met een visieloos thuiszorgbeleid waardoor de 2e lijn enorm belast wordt die weer niet mag groeien. Dat is onzinnig en onnodig geld verkwisten. De zorgprofessional is niet het probleem. Het zorgstelsel is volledig mislukt, maar we rommelen lekker door. Dat is op zijn zachtst gezegd verwarrend!
Comments