Verwarring

Het zijn verwarrende tijden. Nu wil ik niet de grote filosoof uithangen, zeker niet, maar het lijkt wel of de verwarring zich dagelijks opstapelt, althans bij mij.

Het bleek dat, mede door de media-inzet van Hugo Borst, het binnen verpleeghuizen niet best is gesteld. Het was zelfs zo treurig dat gewone reguliere basiszorg niet gegeven kon worden. Dus logischerwijs geld erbij, het gaat tenslotte wel om zweer kwetsbare mensen met co-morbiditeit.

Niet wat nodig is om broodnodige verbeterslagen uit te voeren, maar om minimaal de basiszorg op orde te krijgen. Waar komt dat geld vandaan? Niet uit ‘nieuw’ budget, maar door te bezuinigen binnen het budget rondom thuiszorg. Terwijl het beleid is gericht op zo lang mogelijk thuis wonen.

85% is langer thuis

Inmiddels woont 85% van de kwetsbare ouderen thuis en 15% in een verpleeghuis. Wat daarvan de consequentie is? Daar berichtte de Telegraaf op 4 oktober over. Gemiddeld sterven 10 ouderen per dag door een val. Dat is 5 keer zoveel als in het verkeer en die groei komt hoogstwaarschijnlijk omdat mensen langer thuis wonen.

Die ouderen die vallen gaan natuurlijk eerst met spoed naar een ziekenhuis, worden onderzocht en behandeld en al dan niet doorgestuurd naar een verpleeghuis. Hé hoor ik daar weer eens iemand roeptoeteren: “De zorg wordt duur.” Als mensen langer thuis wonen dan moeten je bereid zijn ze zeer goed te helpen. Dan snap ik niet dat een thuiszorg - die al tekort komt - verder wordt gekort in een nieuw regeerakkoord.

BTW verhoging

Of nog een staaltje verwarring: We gaan in een nieuw regeerakkoord te maken krijgen met hogere BTW. Het betekent dat dingen duurder worden omdat consumenten gewoon die BTW betalen. Dat betekent dat gezond voedsel en fruit naar 9 procent gaat en dus 3% duurder wordt. Ook sportieve activiteiten zullen duurder worden.

Het CBS gaf onlangs een rapport vrij. Conclusie: in deze eeuw zijn groente 50% en fruit 41% duurder geworden, suiker juist 18% goedkoper. Maar wat maken we ons toch een zorg om het gewicht van de Westerse samenleving. Papieren zorgen, maar we gaan mogelijk wel premie verhogen als je niet meedoet aan de beweeg- en trainingsprogramma’s.

Overschot

Of neem het vermeende overschot. Dat moet terug naar de burgers, met de lege politieke belofte: