top of page

Waar een wil is… is GEEN weg

Tekst voorgelezen tijdens ALV-KNGF 15 juni 2022

Tekst: Robert Hoogland


Kent u die uitdrukking: ‘Waar een wil is, is geen weg’? Inderdaad geen weg. Ik heb zelf aan den lijve ervaren dat als je over de beste wil beschikt je toch blokkades ontmoet. In mijn geval gaat het om mijn wil om KNGF bestuurslid te mogen zijn. Ik zou mezelf graag aan de leden willen voorstellen als potentiële kandidaat om Henk Jansen op te volgen, maar dat is onmogelijk gebleken. Wat is er aan de hand?


Afgewezen

Nieuwe bestuursleden worden gezien en gehoord door de BAC (BenoemingsAdvies Commissie). Ik heb uiteraard gesolliciteerd, maar ben al direct op voorhand door de BAC afgewezen. Niet vanwege mijn CV en/of betrokkenheid bij het vakgebied, zo werd mij op het hart gedrukt, maar andere redenen waar ik zelf geen sturing op heb. Ik leg dat graag persoonlijk uit mocht je daar behoefte aan hebben. Mogelijk is dat met meerdere potentiële kandidaten zo verlopen. Ik heb daar onvoldoende zicht op.


BAC

Na deze afwijzing was er behoorlijk wat teleurstelling, maar na enige tijd ben ik me eens verder gaan verdiepen. Ik heb de BAC bekeken. Zo’n belangrijke commissie moet mijns inziens de huidige en potentiële KNGF leden vertegenwoordigen. In de huidige constellatie moet je constateren dat dit onvoldoende geborgd is.


Het BAC team bestaat vooral uit docenten, academici en bestuurders. Een lid doet nog wel wat werkzaamheden in de praktijk, maar werkt dan toch vooral gespecialiseerd. Niet echt een vertegenwoordiging van de fysiotherapie in Nederland in het algemeen en al helemaal niet van de KNGF leden. We zoeken toch niet elkaars gelijken binnen een bestuur? Geluid en tegengeluid maakt ons toch allemaal sterker?


Bestuurscultuur

Maar goed de BAC presenteert nu twee kandidaat bestuursleden. In het agendapunt kun je dadelijk dus ja of nee stemmen. In feite is de keuze al voor je gemaakt. Het gaat mij vooral niet om de personen. Laat dat helder zijn, zij hebben allebei een uitstekende staat van dienst, maar je zou zomaar het idee kunnen hebben dat er geen andere kandidaten geschikt zouden kunnen zijn. Kandidaten waarvan je verwacht dat die jouw belangen misschien wel beter vertegenwoordigen. Uiteindelijk gaan de leden erover, maar als je als kandidaten al aan de poort weigert, kunnen leden de kandidaten niet zien en horen. Past dit bij een nieuwe bestuurscultuur?


Aangezien leden het hoogste orgaan binnen een vereniging zijn, het KNGF is een vereniging, zou je denken dat het passend is dat leden iets te kiezen moeten hebben, zeker als het om het door jou gekozen bestuur gaat. Voor de duidelijkheid keuze uit kandidaten, niet keuze ja of nee. Het is alsof je bij verkiezingen kunt kiezen uit wel of geen Rutte. De gehele procedure is niet transparant voor de leden en doet in mijn optiek absoluut geen recht aan verenigingsdemocratie.


100 leden initiatief: de U bocht

Maar… Er is een U bocht in de statuten: het 100 leden initiatief. Met minimaal 100 leden kun je een agendapunt inbrengen. Mijn punt was helder. Meedoen bij een bestuursverkiezing, in mijn geval dus de opvolging van de portefeuille van Henk Jansen. Gewoon leden kunnen kiezen. Ze hoeven mij niet de kiezen, maar ik wil wel meedoen. Dat is gelukt!


De procedure van het 100 leden initiatief was best wel complex met nogal wat aandachtspunten. Ik heb wat support gekregen en ook het KNGF heeft me daarbij goed geholpen. Met 220 leden was het 100 leden initiatief een feit. Nogmaals enorm veel dank voor de massale steun. Blijkbaar is er iets geraakt denk ik dan.

BIG

Uiteindelijk is alles gelukt totdat ik in alle procedures een allesbeslissend detail over het hoofd zag. Als je bestuurslid wilt worden, moet je het lidmaatschap: ‘Gewoon lid’ hebben van het KNGF. Nu blijkt statutair gezien dat een gewoon lid naast fysiotherapeut ook BIG geregistreerd moet zijn. En daar gaat het bij mijn kandidatuur mis. Ik ben weliswaar praktijkhouder, ken de wereld van de fysiotherapie goed en uitgebreid, ben actief in marketing en communicatie binnen de fysiotherapie en heb vanuit InFysio en andere rollen enorm veel praktijken en praktijkhouders gesproken, maar… niet praktiserend en dus geen BIG registratie meer.


De enige oplossing is de statuten herzien en in stemming brengen.

Ik ben dus statutair geen gewoon lid. Als ik eventueel gekozen zou worden, kan ik dus formeel nooit bestuurslid worden. Een enorme spagaat natuurlijk. Want statutair kun je wel 100 leden initiatief initiëren, maar dezelfde statuten bepalen ook dat ik geen gewoon lid kan zijn. De enige oplossing is de statuten herzien en in stemming brengen. Een stevige procedure, maar wel mogelijk en gangbaar.


Begin van het einde

Kortom je stemt straks ja of nee. Er is geen keuze vanuit verschillende kandidaten. Persoonlijk vind ik dat vanuit de verenigingsdemocratie niet passend, maar vooral onwenselijk. Een adviescommissie, die kandidaten wat diepgaander beschouwt en adviseert is natuurlijk prima, maar benoemen zodat de keuze eigenlijk al voor je gemaakt is, is het begin van het einde van elke democratie.


Ik wens beide kandidaten uiteraard heel veel succes, er is veel te doen! Want nogmaals het gaat me zeker niet om mensen. Het is geen persoonlijke kwestie; het is een verenigingskwestie; het is kwestie transparantie.

Opmerkingen


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page