top of page

Stilte voor de storm of storm in een glas water

Tekst: Robert Hoogland


Is er in de fysiotherapie nu sprake van een typische stilte voor de storm of is er helemaal geen storm en al helemaal geen stilte? Omdat ik een sterke betrokkenheid bij de belangen van de fysiotherapie voel, gaat deze vraag de laatste dagen steeds vaker door mijn hoofd. Ik vraag me af of de vragen terecht zijn.


Ik krijg wel duidelijk signalen dat er absoluut geen sprake van stilte is. Althans binnen de praktijken en centra voor fysiotherapie die ik regelmatig spreek. Ik zie de hele dag vacatures voor fysiotherapeuten voorbijkomen op de socials. Ik word best vaak benaderd of ik nog een fysiotherapeut weet. Ik hoor praktijkhouders praten over het ‘tekort’ aan fysiotherapeuten. Ik trek voor mezelf de conclusie dat het druk is in praktijken. Daarnaast is er nog steeds uitval door Corona. Met een positieve test zijn medewerkers toch nog steeds een paar dagen uitgeschakeld. Goede zorg en logistiek is nodig! Hebben we het daar druk mee en is daardoor een beperkte focus op extern?


Inkoopbeleid wordt vastgesteld

Van oudsher gebeurt in deze periode veel. Maart en april zijn de maanden dat het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars hun definitieve beslag krijgt voor 2023. Andere jaren hoorde ik daar wel geluiden over en reacties op, maar voor zover ik kan constateren zie en hoor ik eigenlijk nu niet zo veel rondom inkoopbeleid. Ook de actiegroep Fysiotherapie is erg rustig op dat vlak. Het verbaast me omdat er best wat om te doen was eind 2021.Veel onduidelijkheid richting contractering vooral. Maar goed mogelijk is alles duidelijk en helder en stel ik mezelf allerlei onnodige vragen.


Iemand enig idee hoe die ontwikkelingen en gesprekken lopen

Kwaliteitshuis en werkagenda

Er was onduidelijkheid over mogelijk (een begin van) andere manieren van inkopen. Mogelijk volgend jaar pilots inkoop via een coöperatie. Hoe zit het met de overgang naar het kwaliteitshuis. Er waren best wat geluiden over financiering en relatie met het kwaliteitshuis. Iemand enig idee hoe die ontwikkelingen en gesprekken lopen? En er is nog steeds een werkagenda. In die agenda werken we als fysiotherapeuten aan een aantal facetten binnen de praktijkvoering (denk aan start-/stopcriteria, eHealth e.d.). Die uitwerking van de werkagenda kan mogelijk consequenties hebben voor je praktijkvoering. De werkagenda is ‘een ruilmiddel’ richting de zorgverzekeraar om mee te bewegen naar het juiste tarief.


En bureaucratie

Vandaag ook een bericht vanuit de huisartsen actiegroep #helpdehuisartsverzuipt. Zij hebben vanmiddag een zelfgemaakte scheurkalender aangeboden in de Tweede Kamer. De kalender staat vol met bizarre voorbeelden uit de dagelijkse bureaucratische praktijk waarin huisartsen moeten werken. Herkennen wij ook toch of niet meer?


Storm

Ik heb het gevoel dat de uitdaging en drukte van elke dag in de praktijk onze interesse in onze externe omgeving enorm heeft vernauwd. Op zich logisch je hebt immers maar een beperkte hoeveelheid energie. In de tussentijd zijn voorbereidingen en is besluitvorming voor 2023 in volle gang. Besluiten worden nu ongeveer gemaakt, maar misschien is er geen stilte voor de Storm, maar veroorzaak ik een storm in een glas water. In dat geval mijn oprechte excuses dat ik je van werkzaamheden hebt afgehouden.


Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page