top of page

Epidemiologie? Op de plaatst rust!


Er is nogal wat ophef ontstaan op de verschillende media over tapen tegen hooikoorts. De gezondheidsclaim dat 84% van de hooikoortspatiënten baat heeft bij taping blijkt nogal wankel. Via een fact check blijkt het niet te werken. Het wordt zelfs aangekondigd als HOAX (Hoax is Engels voor poets, nep, bedrog, truc, oplichterij). Is dat terecht?

Als ik die fact check lees dan staat er volgens mij in dat het huidige onderzoek, uitgevoerd door de leverancier, niet veel zegt en geen wetenschappelijke basis heeft. Dat klopt, wordt zelf ook toegegeven (Mea Culpa) door de fabrikant. Oké niet netjes, mooier voorgespiegeld dan in werkelijkheid is. Mag niet. Maar ik kijk graag eventjes ‘achter’ het waarde-oordeel… Bij mij komen er dan direct twee vragen naar boven. Werkt tapen ook echt niet en kun je het dus uit je behandelmogelijkheden halen of is het onderzoek naar de werking gewoon niet goed / niet compleet uitgevoerd?

Normale verloop argument

Ik lees verder… Ik ‘leer’ dat Hooikoorts sowieso gepaard gaat met oplevingen en remissies. Volgens de fact check kan het dus net zo goed op placebo berusten want - volgens de fact check - als je nu precies een tape plaatst in een periode van afname van de klachten dan komt het posi