top of page

Fysiotherapie uitkleden kost meer dan het oplevert



Vandaag kopt het AD: ‘Aanvullende zorg verder uitgekleed: Onbeperkt fysio verzekeren vrijwel onmogelijk’. Nu is onbeperkt fysiotherapie voor mij niet de reden om dit artikel te lezen, maar wel de woorden fysiotherapie en uitgekleed.


Het artikel geeft aan dat er in 2022 fors gesneden wordt in de Aanvullende Zorgverzekering. Menzis spant de kroon. In het aanvullende pakket Extra verzorgd, verlaagt Menzis de aanspraak op fysiotherapie van 32 naar 20 behandelingen per jaar met gelijkblijvende premie. Dat is ongeveer 37% verhoging van de premie. In het artikel wordt naar mogelijke verklaringen gezocht. Verklaringen die ‘volledig uit de lucht lijken gegrepen’.


Bewijsvoering

Wim Groot, gezondheidseconoom wordt opgevoerd. Ik citeer een zinsnede van Groot: “…mede omdat fysiotherapeuten tot op heden nog niet hebben kunnen aantonen dat behandelingen daadwerkelijk aanslaan.” Een compleet uit de lucht gegrepen en zeer ongenuanceerde tekst. Gezondheidseconoom onwaardig. Hoezo geen behandeling fysiotherapie slaat aan?


Het aantonen van fysiotherapie gebeurt op grote schaal. Niet alleen vandaag, maar al jarenlang en internationaal. Veel studies waaruit blijkt dat fysiotherapie aantoonbaar de betere oplossing is dan bv operatief ingrijpen. Denk aan meniscusproblemen boven vijftig jarigen of wat te denken van de inzet van prerevalidatie (fit4surgery, better in - better out). Niet alleen aantoonbaar werkzame therapievormen, maar ook nog eens vormen die een enorme bezuiniging als gevolg hebben. Een gezondheidseconoom die zulke uitspraken doet, moet dit kennen en weten.


Het KNGF initieert en ondersteunt samen met universiteiten veel onderzoek. De zogenaamde 'body of knowledge' groeit razendsnel. Diezelfde afdeling is ontwikkelaar en partner bij ruim 100 richtlijnen. Bij die van ons zelf, maar ook bij anderen. Binnen de beroepsclub fysiotherapeuten is kwaliteit van werken stevig verankerd en continu dynamisch. Ja het kan altijd allemaal nóg beter, maar aangeven dat we niets kunnen aantonen dat is echt buiten alle proporties. Een gezondheidseconoom moet wel kennis hebben van de feitelijke ontwikkelingen alvorens dergelijk grote uitspraken te doen.


Shopgedrag

Groot zeg verder in hetzelfde interview: “Mensen wegen de voordelen af ten opzichte van de premies die ze moeten betalen. Alleen als ze denken ergens een voordeel uit te kunnen halen, kiezen ze ervoor een aanvullende verzekering af te sluiten.” Dat heeft tot gevolg dat zorgverzekeraars verlies lijden.


Allemaal marketingtermen die het beeld schetsen dat de AV een soort van abonnement is

waar Groot het over heeft, is niet zo verwonderlijk. De zorgverzekeraar bedient zich van allerlei communicatie-uitingen die dit gedrag oproepen. Ik hoor overstapweken, module fysio aan/uit of wat dacht je van de 'meeneemservice'. Heb je volgend jaar lekker extra behandelingen. Allemaal marketingtermen die het beeld schetsen dat de AV een soort van abonnement is. Je verkoopt ze als abonnement, niet zo vreemd dat burgers dan ook keuzes maken gebaseerd op kosten-baten.


Verlies

Het verlies lijden wat Groot betoogt, heb ik even gecontroleerd bij vier grote zorgverzekeraars voor 2020. Zie kader. Alleen Menzis noteerde een verlies van 41 miljoen, maar behaalde in 2019 wel een winst van 112 miljoen. De andere drie behaalde winsten van 67 miljoen (VGZ) tot 244 miljoen (Zilveren Kruis). Mogelijk dat Menzis wat mismanagement heeft doorgemaakt en daardoor nu de premies zo scherp naar beneden bijstelt.


Opmaken

Ik hoor ook vaak wat wanklanken, voornamelijk vanuit collega’s, over het snel even opmaken van nog wat behandelingen van het lopend jaar. Vergelijking wordt vaak getrokken met nog snel even een bril aanschaffen of een gehoorapparaat.


Het zal overigens best zo kunnen zijn dat mensen nog even snel hun openstaande behandelingen willen opmaken. Past precies bij die abonnementsgedachte. Maar ik zie zelf ook dat er vaak een trieste werkelijkheid achter zit. Mensen zien dat ze met het openstaande ‘tegoed’ van behandelingen nu weer naar de fysiotherapeut kunnen om zo net het einde van het jaar zo goed mogelijk door te komen. Schrijnend is dat zij gedurende het jaar een enorme drempel voor toegang hebben ervaren. Veel mensen kunnen behandelingen fysiotherapie niet zomaar ‘uit eigen zak’ betalen.


Fysiotherapie houdt zorg betaalbaar

Het blijft mij verbazen dat een krant als het AD een gezondheidseconoom bevraagt, maar niet de koepel van fysiotherapeuten. Vreemde vorm van journalistiek. Als je zo’n artikel schrijft, wil je verschillende visies beschouwen en hoor/wederhoor toe passen denk ik dan toch. Maar goed we hebben we (weer) wat ‘puin te ruimen’.


Fysiotherapie is de toekomst voor de zorg. Veel interventies hebben hun nut bewezen. En toenemend zien we ook het sociaal-financieel belang. Allereerst en veruit het belangrijkst bij de mensen die we onder behandeling hebben, werkt fysiotherapie. We zetten braaf onze PREM uit en al jaren blijkt dat mensen de fysiotherapeut enorm hoog waarderen (rondom een 9).


We zien een dubbele vergrijzing op ons afkomen met allerlei ouderdomsproblemen. Kijk alleen eens naar de problemen na een val. Of het nut van vitaliteit en bescherming tegen ziekten. Verantwoord mensen tot op hoge leeftijd in beweging houden, o.a. het werk van de fysiotherapeut, is een deel van de oplossing.


Fysiotherapie in de eerste lijn is spotgoedkoop. Al met al goed nieuws voor de patiënt én de belastingbetaler.


Dan blijkt uit keiharde evidentie dat heel veel therapievormen en toepassingen lijden tot een enorme bezuiniging in de hele zorg. Fysiotherapie in de eerste lijn is spotgoedkoop. Voor slechts 1,5% van de totale zorgbegroting behandelen we 4,04 miljoen mensen. Zo’n 34% van de patiënten heeft een chronische indicatie (Bron FysioFacts - KNGF). Gemiddeld aantal behandelingen is 7 keer (bron Nivel). Al met al goed nieuws voor de patiënt én de belastingbetaler.


Inmiddels is de echte werkelijkheid helaas wel dat enorm bezuinigd is op de fysiotherapie. Er wordt nu zo ver onder kostprijs gewerkt dat borging van kwaliteit, toegankelijkheid en uitstroom van jonge collega’s nagenoeg niet meer te organiseren is. Gezien de uitdagingen voor de toekomst voor de zorg in NL exact de verkeerde weg. Fysiotherapie uitkleden kost namelijk veel meer dan het voor patiënten en de belastingbetaler oplevert.

 
Ook goedkoopste pakketten beperken fysiotherapie

Ook de goedkoopste pakketten van verzekeraars Hema en Anderzorg beperken het aantal behandelingen. Bij ‘Hema aanvullend pakket 1’ gaat het terug van 9 naar 6 en bij Anderzorg van 6 naar 4. Daar staat een waarde van respectievelijk 105 en 70 euro tegenover, terwijl de polissen niet goedkoper worden. Bij de aanvullende verzekering van De Friesland gaat de prijs omhoog terwijl er twee fysiobehandelingen af gaan.


 

CZ Financieel resultaat

VGZ Jaarcijfers 2020

Zilveren Kruis Jaarrekening 2020

Menzis Negatief resultaat


Artikel Algemeen Dagblad

https://www.ad.nl/gezond/aanvullende-zorg-verder-uitgekleed-onbeperkt-fysio-verzekeren-vrijwel-onmogelijk~a7542c22/



Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page